top of page

Historiek

War And Remembrance vzw ontsproot aan het brein van Wouter Feys en Jo Vanderbeke. De 2 boezemvrienden - die elkaar in de opleiding Reisleider Europa hadden leren kennen - startten in 2004 in de schoot van VormingPlus Oostende-Westhoek met lezingen en cursussen omtrent de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Wouter was destijds als educatief medewerker werkzaam bij VormingPlus en wou op die manier ook een cursorisch aanbod aanbieden dat meer op mannen was gericht. Het werd een succes. Toen Wouter opstapte bij VormingPlus bleef de vraag naar een dergelijk aanbod dan ook bestaan, waardoor Jo en Wouter beslisten de lezingen en cursussen op eigen initiatief aan te bieden. In de zoektocht naar een geschikte locatie om de lezingen en cursussen aan te bieden, kwamen ze terecht bij Gregory Floorissoone, uitbater van het intussen ter ziele gegaan café 'De Canada' in Zillebeke. Op een boogscheut van Ieper en slechts enkele honderden meter van Hooge Crater lag dit café - met bijhorende zaal - te midden de voormalige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog. Gregory zelf was een gepassioneerd verzamelaar van artefacten uit WO I en had met de hulp van een Engelse vriend ook een klein museumpje opgericht: het Menin Road Museum.

 

Voor Wouter en Jo was dit een perfecte locatie en samen met Gregory werd ook werk gemaakt van de verdere uitbouw van het museum. In 2011 werd uiteindelijk ook beslist om het allemaal in een iets professioneler kader te gieten en werd War And Remembrance vzw opgericht. Op die manier konden ook externe docenten worden uitgenodigd voor lezingen en cursussen. Het Menin Road Museum werd iets later ook in de vzw opgenomen...

Gregory werd de 1ste voorzitter van de vzw. Yf Tanghe uit Wevelgem werd ondervoorzitter, Roseline Debaillie uit Poperinge werd secretaris en Wim Decuyper werd de eerste penningmeester van de vzw. Ook Jo en Wouter zetelden in het bestuur, samen met o.a. Alain Van Vyve, Paul Beerens en Alain Provost. Wouter nam als coördinator de dagelijkse werking voor zijn rekening. 

bottom of page