top of page

Raid op Dieppe

Operatie Jubilee – oftewel de aanval op Dieppe – moest de Franse havenstad opnieuw in geallieerde handen brengen. Toen echter 6086 Britse militairen (hoofdzakelijk Canadezen) op 19 augustus 1942 aan land werden gezet, ontspon zich een monumentale catastrofe: 4384 van hen werden gedood, gewond of krijgsgevangen genomen. De Royal Air Force en de Royal Canadian Air Force verloren 119 vliegtuigen en ook de Britse Royal Navy telde 555 slachtoffers. De complete mislukking beïnvloedde sterk de beslissing om in 1944 in Normandië te landen.

Programma

Vrijdag 1 juli 2022

We vertrekken vanuit Bosmolens (Izegem) om 7u en rijden via de autosnelwegen naar Abbeville. Hier maken we kennis met het verhaal van Joris Van Severen en de slachtoffers van het Bloedbad van Abbeville (20 mei 1940). Facultatieve lunch.

 

 Na de middag rijden we verder naar Le Tréport om er de typische krijtrotsen van dichtbij te bewonderen. Vervolgens verder naar Yellow Beach, het 1ste (en meest noordelijke) van de landingsstranden van de Raid op Dieppe. Vervolgens verder naar Rouen voor avondmaal en logies.

 

We logeren in het Hotel Gustave Flaubert.

 

 

Zaterdag 2 juli 2022

Na het ontbijt rijden we naar Orange Beach. Hier moest LtCol Lord Lovat met het No. 4 Commando de kustbatterij Hess uitschakelen. Dit zou het enige succes van Operatie Jubilee worden. Lord Lovat kreeg nadien het Distinguished Service Order voor zijn acties, kapitein Patrick Porteous verdiende er zelfs een Victoria Cross. Daarna rijden we naar het centrum van Dieppe voor een bezoek aan Mémorial du 19 août 1942, het museum dat het verhaal van Operatie Jubilee vertelt. Het museum werd in 2002 ondergebracht in het Petit Théâtre de Dieppe, een gebouw in Italiaanse stijl uit 1826.

 

Na de middag bezichtigen we de vele monumenten in Dieppe en kuieren we langs de landingsstranden (White / Red / Blue Beach) van het centrum. We voorzien ook wat vrije tijd om van een terrasje te genieten.

 

Avondmaal en logies in Hotel Gustave Flaubert te Rouen.

 

 

Zondag 3 juli 2022

Na het ontbijt verkennen we de omgeving van de Aerodrome, waar we enkele opmerkelijke verhalen te horen krijgen. Daarna verder naar het Canadian War Cemetery, waar 765 geïdentificeerde en 187 niet-geïdentificeerde Britse slachtoffers van de Raid op Dieppe werden begraven. De begraafplaats is in die zin uniek omdat de Britten er door de Duitsers werden begraven en de begraafplaats dus op Duitse leest is geschoeid.

 

We keren nog even terug naar Dieppe voor een facultatief middagmaal en rijden vervolgens terug huiswaarts. We voorzien in de buurt van Calais nog een korte koffiehalte. De thuiskomst in Bosmolens is voorzien circa 19u45.

Praktisch

3-daagse reis van vrijdag 1 t.e.m. zondag 3 juli

Prijs: €465 p.p. (toeslag single: €80 p.p.)

Hotel: Gustave Flaubert (Rouen)

Reisleider: Peter Vansteenkiste

 

In de prijs is inbegrepen:

  • vervoer met luxeautocar

  • verblijf in halfpension (ontbijt & diner)

  • alle vermelde inkomgelden

  • plaatselijke gidsen

  • Nederlandstalige reisleiding

 

In de prijs is niet inbegrepen:

  • dranken aan tafel

  • lunches

  • persoonlijke uitgaven

  • reisbijstands- en/of annuleringsverzekering

bottom of page