top of page

Battle of Britain

De Slag om Engeland betekende een keerpunt in het begin van WO II. Voor het eerst behaalden de Geallieerden een overwinning op de Duitsers en kon de beruchte “Blitzkrieg” tot staan worden gebracht. Dat het Britse eiland de strijd in de lucht zou behalen, en niet op zee, was toch wel opmerkelijk…

Programma

Vrijdag 11 november 2022

We vertrekken vanuit Bosmolens (Izegem) om 6u30 in de vroege morgen. Vervolgens via diverse opstapplaatsen (o.a. de carpoolparking aan het Bakkerijmuseum te Veurne, andere opstapplaatsen zijn afhankelijk van de inschrijvingen) naar Calais voor de overtocht met P&O Ferries. Eenmaal in Dover aangekomen, gaat het via de autosnelwegen naar Bentley Priory, waar niet minder dan £4 miljoen werd gespendeerd aan de renovatie van het statige herenhuis dat dienst deed als hoofdkwartier van Fighter Command tijdens de Battle of Britain. De kamers, waar heel wat plannen werden gesmeed, werden het zenuwcentrum van de radarsystemen. Er werd nog eens £1 miljoen uitgegeven aan de uitbouw van een museum. De voormalige Operations Room stelt nu een aantal vitrines tentoon met het verhaal van het Dowding System. Het originele bureel van Air Chief Marshal Sir Hugh Dowding bevat nu impressionante audiovisuele scènes waarin Dowding en Churchill met elkaar in discussie treden. Verder krijg je er o.a. hartverscheurende brieven van moeders aan zonen te lezen, en worden uitzonderlijke memorabilia en origineel materiaal tentoongesteld. We brengen een uitgebreid bezoek aan Bentley Priory vooraleer in te checken in het Hotel Mercure Bedford Centre in Bedford.

 

Zaterdag 12 november 2022

Na het heerlijke Engelse ontbijt trekken we noordwaarts richting Lincolnshire, bekend als Bomber County. We brengen eerst een bezoek aan de RAF Battle of Britain Memorial Flight, een collectie historische vliegtuigen die regelmatig gebruikt worden voor speciale gelegenheden die de geschiedenis van de RAF herdenken. Op RAF Coningsby werd een hangar voorzien die met plaatselijke vrijwilligers te bezoeken is. Er is ook een bezoekerscentrum met alle relevante informatie omtrent de Battle of Britain. Als er geen vliegtuigen op tournee zijn, krijgen we een Lancaster PA474, een Douglas Dakota ZA947, 6 verschillende Spitfires, 2 Hurricanes en 2 Chipmunks te zien.

Vervolgens rijden we naar het International Bomber Command Centre, een unieke site die de opofferingen van mannen en vrouwen uit 62 verschillende landen herdenkt. Het project omvat naast een vredestuin, diverse memorialen en de Walls of Names ook een bezoekerscentrum waarin het verhaal van Bomber Command op interactieve wijze uit de doeken wordt gedaan.

 

Terug naar Bedford voor avondmaal en overnachting in het Hotel Mercure Bedford Centre.

 

Zondag 13 november 2022

In de buurt van Milton Keynes brengen we een bezoek aan Bletchley Park om er het verhaal van de Codebreakers en Enigma te ontdekken. We leren er de meest prominente figuren van de Government Code and Cipher School kennen en kunnen via diverse displays het hele verhaal van de inlichtingendiensten leren kennen.

 

Facultatieve lunch ter plaatse. Omstreeks 13u30 rijden we terug naar Dover voor de overtocht met P&O Ferries naar Calais. De thuiskomst in Bosmolens is voorzien omstreeks 22u.

Praktisch

Uiterste inschrijfdatum: 15 september 2022

3-daagse reis van vrijdag 11 t.e.m. zondag 13 november

Prijs: €475 p.p. (toeslag single: €85 p.p.)

Hotel: Mercure Bedford Centre

Reisleider: Wouter Feys

 

In de prijs is inbegrepen:

  • vervoer met luxeautocar

  • overtochten met P&O Ferries

  • verblijf in halfpension (ontbijt & diner)

  • alle vermelde inkomgelden

  • plaatselijke gidsen

  • Nederlandstalige reisleiding

 

In de prijs is niet inbegrepen:

  • dranken aan tafel

  • lunches

  • persoonlijke uitgaven

  • reisbijstands- en/of annuleringsverzekering

 

BELANGRIJK:

Je hebt een internationaal reispaspoort nodig om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen!

bottom of page